Μέρος Προγράμματος για Δ.E. Μυκηναίων

Συνεχίζουμε, όπως σας έχουμε πει ότι θα κάνουμε, με παρουσίαση μέρους του Προγράμματος μας για την Δημοτική Ενότητα Μυκηναίων. Θυμίζω ότι το πρόγραμμα μας στο σύνολο του θα σας το παρουσιάσουμε σε ανοιχτή εκδήλωση μετά το κλείσιμο του ψηφοδελτίου μας.

Παρότι οι Μυκήνες έχουν τεράστια αίγλη, αναγνώριση και επισκεψιμότητα ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών είναι πάρα πολύ μικρός, κατά μέσο όρο δύο ώρες.

🎯 Στόχοι μας:

➡️ επιμηκύνουμε το χρόνο παραμονής των επισκεπτών
➡️ συνδέουμε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών με τους άλλους γνωστούς και μη αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του Δήμου Άργους Μυκηνών
➡️ τονώνουμε την οικονομία της περιοχής
➡️ αναπτύσσουμε και άλλες μορφές τουρισμού πέρα από τον αρχαιολογικό – πολιτιστικό όπως περιπατητικός, φυσιολατρικός, ποδηλατικός, γευσιγνωσίας κλπ

ΕΡΓΑ- ΔΡΑΣΕΙΣ:

📌 Ανάπλαση δρόμων από αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών προς τους αρχαιολογικούς χώρους Προσύμνης και Ηραίου

Το έργο έχει ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με την 13/23-02-2020 συνεδρία του.
Η πλήρης θεωρημένη μελέτη βρίσκεται στο αρχείο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
Ο Προϋπολογισμός του έργου είναι 360.000,00 €
🔸Τα όρια της περιοχής μελέτης ορίζονται από Μυκήνες – Προσύμνη – Ηραίο – Μοναστηράκι και βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Μυκηναίων.
🔹Δημιουργούμε δίκτυο πεζών – ποδηλατών – ΑΜΕΑ – αυτοκινήτου. (Το προτεινόμενο δίκτυο βασίζεται στο ήδη υπάρχον δίκτυο δρόμων και δεν προτείνονται νέες χαράξεις)
🔸Ανάπλαση υπάρχουσας πλατείας (Βασέρκα) και τοποθέτηση εξοπλισμού σε αυτή
🔹Διεύρυνση ενός σημείου της διαδρομής και δημιουργία χώρου στάσης μεγάλης διάρκειας (Νερόμυλος)
Τοποθετούμε ανοιχτά ημιυπαίθρια περίπτερα πληροφόρησης σε χώρους στάσης μεγάλης διάρκειας, πινακίδες πληροφόρησης σε χώρους στάσης μικρής διάρκειας (σημεία ενδιαφέροντος), πινακίδες κατεύθυνσης σε κομβικά σημεία του δικτύου
🔸Αναπτύσσουμε τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών για προσωποποιημένη ψηφιακή πληροφόρηση των επισκεπτών στα σημεία ενδιαφέροντος με εντοπισμό της θέσης του χρήστη.
🔹Αναπτύσσουμε τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων σε κομβικά σημεία των διαδρομών.
📌 Αποκατάσταση κτιρίου και επαναλειτουργία ΞΕΝΙΑ ΜΥΚΗΝΩΝ
Το κτίριο ΞΕΝΙΑ ΜΥΚΗΝΩΝ ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και είναι εγκαταλειμμένο τα τελευταία 30 χρόνια και βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση.
Το κτίριο απαρτίζεται από ισόγειο κτίριο (287,68 τ.μ.), υπόγειο (146,78 τ.μ.) καθώς και αίθριο.
Δρομολογούμε τις αναγκαίες και απαραίτητες διαδικασίες για την συντήρηση και αποκατάσταση του κτιρίου έτσι ώστε αφενός να προστατευθεί το κτίριο και αφετέρου να αναδειχθεί η σπουδαιότητα του χώρου προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του μυκηναϊκού πολιτισμού λειτουργώντας ως μια δεύτερη πύλη επισκεπτών τονώνοντας την οικονομία της περιοχής.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η παραχώρηση του κτιρίου από το ΤΑΠΑ, δρομολογούμε τις διαδικασίες και το αξιοποιούμε ως χώρο αναψυχής- Πολιτισμού και δημιουργούμε σε αυτό ψηφιακό κέντρο με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας με παράλληλη χρήση ηλεκτρονικής ή κλασσικής βιβλιοθήκης, όπου θα μελετάται η ιστορία του μυκηναϊκού πολιτισμού και θα προβάλλεται στους επισκέπτες σε ειδικό χώρο, όλη η παραγωγή και οι επιχειρήσεις του Δήμου – τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος – η ιστορία και ο πολιτισμός του Δήμου Μας. Στον χώρο αυτό διοργανώνονται εκδηλώσεις υψηλού κύρους και διεθνούς εμβελείας.
📌 Διαμόρφωση – ανάπλαση οδού προσπέλασης από τα Φίχτια έως τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών
Πρόκειται για έργο το οποίο έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Προβλέπεται να γίνει ανάπλαση του δρόμου:
🔹 από το Δημοτικό Σχολείο του Φιχτίου έως την έξοδο του Φιχτίου και
🔸από το Φίχτι προς τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.
Το μήκος της παρέμβασης είναι περίπου τρία χιλιόμετρα.
Οι παρεμβάσεις αφορούν πεζοδρομήσεις, πλακοστρώσεις, φυτεύσεις, φωτισμό, αποχέτευση ομβρίων, παγκάκια, κλπ.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.250.000,00 € και θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.