Ναι, το Άργος άλλαξε. Με το ζόρι και δίχως κανένα πλάνο

Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος
δημοσιογράφος
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μαλτέζου

Το Άργος άλλαξε, λέει η νυν δημοτική αρχή. Το λέει και το ξαναλέει. Κι όμως… έχει δίκιο, αν και ξεχνάει ότι διοικεί έναν δήμο (και όχι μόνο μια πόλη). Ξεχνάει τα χωριά και τις κοινότητες – και τα θυμάται κάθε 4χρόνια, λίγο πριν από τις εκλογές. Ας είναι.

Το Άργος όντως άλλαξε. Ερήμωσε εμπορικά. Η ανάπλαση του έδωσε τη χαριστική βολή, ενώ η εμπορική κοινότητα είχε κατορθώσει να αντιμετωπίσει τη χιονοστιβάδα των τριών μνημονίων. Καμία πρόνοια για τις πεζοδρομήσεις, καμία πρόνοια για πάρκινγκ (το θυμήθηκαν όταν ήταν πολύ αργά, σχεδόν δέκα χρόνια μετά).

Το Άργος όντως άλλαξε. Το σημείο αναφοράς, σε όλη την Πελοπόννησο, που ήταν η λαϊκή αγορά, διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη. Η δε στάση του ΚΤΕΛ, που ήταν μονάχα μερικά βήματα πιο μακριά, εστάλη εκτός πόλης ώστε να μην μπορούν, όσοι μένουν πέριξ της πόλης, να κάνουν τα ψώνια τους.

Το Άργος όντως άλλαξε. Μετά την ανάπλαση (σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι, δεν θα τα χαλάσουμε τώρα σε αυτό) αλλά και την απόλυτη τσιμεντοποίηση της ιστορικής μας πόλης) το κέντρο ερήμωσε. Υπάρχουν μέρες που δεν πατάει ψυχή.

Το Άργος όντως άλλαξε. Ήταν που ήταν μια από τις χειρότερες πόλεις για να διασχίσεις οδικώς, πλέον αν δεν είσαι γνώστης στενών ή μικρών δρόμων, ούτε ο μίτος της Αριάδνης δεν σε σώζει.

Το Άργος όντως άλλαξε. Έσφιξε, ο ίδιος ο δήμος, το οικονομικό ζωνάρι στους καταστηματάρχες και αρκετοί πήραν την απόφαση να ανοίξουν μαγαζιά στο Ναύπλιο, με αποτέλεσμα να βλέπεις δεκάδες ξενοίκιαστους χώρους στην πόλη, μια θλίψη…

Το Άργος όντως άλλαξε. Από εκεί που συζητούνταν πανελλαδικά η πόλη, εδώ και χρόνια πανελλαδικά συζητείται μόνο ο δήμαρχος – και για τους πιο λάθος λόγους που μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Το Άργος όντως άλλαξε. Απομονώθηκε. Δημιούργησε έριδες, και με άλλους δήμους, έχτισε κόντρες με την περιφέρεια με αποτέλεσμα να είναι ουραγός και όχι πρωτοπόρος στην Πελοπόννησο.

Το Άργος όντως άλλαξε. Έπαψε ο σεβασμός και ο διάλογος στον πολιτικό αντίπαλο. Δημιουργήθηκαν μυθεύματα και στοχοποιήθηκε η αντίθετη άποψη ως «εχθρός της πόλης».

Το Άργος όντως άλλαξε. Αποκόπηκε κάθε επαφή με το υπουργείο Πολιτισμού με αποτέλεσμα το μουσείο να παρατηθεί στη μοίρα του και ιστορικά κτίρια όπως τα σπίτια του Τσώκρη, του Μακρυγιάννη και του Τρικούπη να μαραζώνουν – ενώ θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί σε πρότυπα μουσεία ή και βιβλιοθήκες.

Το Άργος όντως άλλαξε. Εξελίχθηκε σε μια κοινότητα που φοβόσουν, όχι μόνο να μιλήσεις, ακόμη να πατήσεις και… like σε «αντιφρονούντα». Κατάντια.

Το Άργος το άλλαξαν, με το ζόρι και δίχως να ρωτήσουν κανέναν. Δίχως λόγο στους πολίτες. Δίχως διάλογο. Δίχως συμμετοχή στις αποφάσεις.

Όλα αυτά όμως θα τελειώσουν στις 8 του Οκτώβρη. Η πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Νομοτελειακά.

ΥΓ. Σας περιμένω στο γκρουπ μου στο Facebook για να ανταλλάξουμε απόψεις.